Paard als NABOR

Natuurlijk en Bewust Paardrijden

Minimale (lichaams-)signalen

 

Bij Paard als NABOR zijn een aantal belangrijke pijlers voor het werken met paarden : vertrouwen, focus, bewustzijn van je lichaam en je geest,  authenticiteit. De manier waarop een paard bocht.naar.links.in.stap.1communiceert is lichaamstaal. Alles wat je doet, elke beweging die je maakt is voor een paard communicatie, taal. Een authentieke lichaamstaal is helder en goed “verstaanbaar”. We slaan met zijn allen nogal wat wartaal uit voor deze mooie dieren!

Een tikkeltje scheef zitten, met je aandacht er niet helemaal bij kunnen zijn, een spierpijntje etc. het telt allemaal mee in hoe je op dat moment met je paard kunt communiceren. Want dat is waar  je naar mijn mening naar streeft: een zo goed en helder mogelijke communicatie met je paard. Een communicatie waarbij je ”alleen maar hoeft te denken en het is al gebeurd”. Een communicatie waarbij paard en ruiter samenvloeien tot één geheel. Leiden en geleid worden, de grenzen daarvan vervagen op dat moment. Het mag duidelijk zijn dat je dan ook in staat bent op een veilige manier bitloos paard te rijden.

Vanuit elk startpunt kan je hiermee beginnen. Beginnen met het verkleinen en verzachten van de hulpen, de signalen die je je paard geeft. Beginnen met ontdekken van je eigen onderontwikkelde gebieden en daaraan werken. Investeren in de vertrouwensband met je paard. Het afleren/verminderen van elke vorm van dwang. Werken aan leren “luisteren”. Je paard heeft jou namelijk veel meer mee te delen dan je denkt.  Dat is een heel proces, waarbij ruiter en paard stap voor stap steeds dichter naar elkaar toegroeien en elkaar steeds beter gaan begrijpen, gaan verstaan. Steeds meer kunnen met steeds minder verstoringen in de relatie, steeds méér harmonie. Een proces dat je dichter en dichter bij de natuur brengt, en ………  bij je eigen natuur.

Naar mijn idee zou een ruiter tijdens zijn ruiteropleiding steeds verder bedreven moeten raken in het rijden en omgaan met zijn / haar paard. Der ruiter zou steeds minder (hulpmiddelen) nodig moeten hebben om de oefeningen uit te voeren. Om zich 'verstaanbaar' te maken voor zijn paard. De communicatie tussen mens en dier zou steeds subtieler moeten verlopen.

Ruiters, daarentegen, wordt veelal geleerd  méér druk op de teugels te nemen, méér been te geven, het paard met de sporen aanwijzingen te geven of aan te tikken met de zweep, als het dier niet ingaat op de verzoeken van de ruiter. Ook mij is dit in de actieve periode als wedstrijdruiter in mijn leven bijgebracht. Helemaal mij hiermee verenigen kon ik nooit, omdat het veelal uitliep op frustratie bij mijn paard en frustratie bij mijzelf. Dit staat haaks op de liefde voor het paard, waar het ons, ruiters, in het begin van onze ruitercarriere om te doen is geweest.galop.5.2.1

Op een gegeven moment heb ik , tijdens een ziekte periode waarin ik alleen maar in staat was om als 'een slappe vaatdoek' op mijn paard te zitten, ervaren dat minder doen juist méér respons oplevert. Voor mijzelf ben ik dit vanaf die tijd gaan uitbouwen en tevens is dit een van de belangrijke onderwerpen van de lessen op mijn RuiterSchool Paard als NABOR geworden. Hierbij wordt ik ondersteund door de lessen die ik van Klaus Ferdinand Hempfling krijg.

Tijdens deze workshop krijg je (de beginselen van)  het rijden met behulp van zeer kleine (lichaams-) signalen uitgelegd en wordt dit geoefend in de praktijk.

Dit is een workshop die voor iedereen verrijkend kan zijn en daarom ook voor iedereen toegankelijk is! Alle ruiters , van elk niveau en elke discipline. De vaardigheden die tijdens deze dag aan de orde komen zijn universeel en toepasbaar bij elke tak van de paardensport.

Facebook

SFbBox by website

Youtube

Nieuws

IMAGE Nieuwe lespony's
dinsdag 27 november 2018
Holly en Candy Sinds enkele weken wonen deze twee nieuwe pony's bij Paard als NABOR. Ze worden op dit momenteel stapje voor stapje klaargestoomd... Lees verder...