Paard als NABOR

Natuurlijk en Bewust Paardrijden

Bitloos paardrijden

Thorka rijden 2In de tijd waarin we nu leven zoeken veel mensen naar manieren om dier-vriendelijk(er) te kunnen omgaan met hun paard. Het idee: "zou het voor mij niet mogelijk zijn om mijn paard bitloos te berijden?" passert daarmee vaak ook de revue.

Deze workshop is bedoeld voor iedereen die graag kennis wil maken met het bitloos berijden van een paard.

De workshop staat open voor zowel mensen die een eigen paard bezitten als mensen die dat niet hebben. Voor deze laatste groep kunnen we onze eigen schoolpaarden inzetten.

 

Heb jij de wens je paard bitloos te kunnen berijden en wil je dit graag op een veilige manier leren? Geef je dan op voor deze workshop!

 duxie 11.1

De wens om bitloos het paard te kunnen berijden is bij veel mensen aanwezig. Echter , deze wens wordt veelal overschaduwd door het idee "ik kan dat (waarschijnlijk)  niet" of "mijn paard kan dat (waarschijnlijk) niet". Mensen zijn over het algemeen bang de controle te verliezen over hun paard en daarmee in onveilige situaties te belanden. Daar bovenop weten velen ook niet goed hoe ze hiermee op een veilige en doordachte manier kunnen beginnen.

Tijdens deze workshop help ik je op weg om een begin te maken met het bitloos kunnen berijden van een paard. Misschien wel je eigen paard! Het is mogelijk om voor deze workshop je eigen paard mee te brengen.

Iedereen kan meedoen. Ongeacht je achtergrond, niveau  en welke discipline in de ruiterij je beoefent . Want: Naar mijn idee kan iedereen het leren! En elk paard ook!

 

De workshop duurt twee dagen. Tijdens deze dagen zullen de deelnemers door middel van oefeningen ervaren hoe de verschillende ruiterhulpen en middelen overkomen op een paard en welke de meest prettige zijn. Er zal draf.8.2geoefend worden op de grond en met elkaar om een goed beeld te krijgen hoe de signalen in elkaar zitten, maar ook te paard, om het geoefende in de praktijk te brengen.

 

 

Hieronder geef ik je een aantal punten die bij het overschakelen van bit naar bitloos de revue zullen passeren.

* Afhankelijk van je startpunt moet je er wel een langere of kortere periode voor uit (willen) trekken.

* Verwissel NOOIT zomaar je bit-optoming voor een zonder bit. Dit is voor de meeste combinaties onveilig! Dit zou je alleen kunnen doen als je toch al wel af en toe met een halster rijdt en dit goed en veilig kan.

* Investeer eerst tijd in het bepalen vanaf welk punt je vertrekt

* Het proces is volledig afhankelijk van zowel het vertrekpunt van het paard als dat van de ruiter en de insteek van die ruiter

duxie 4.2

Een aantal zaken waarmee je ‘alvast’ kunt beginnen als je eraan denkt om bitloos te gaan rijden zijn:

1 – investeer in de vertrouwensband met je paard

2 – start met het verkleinen van de hulpen (signalen) die je geeft

3 – begin met jezelf aan te leren je paard op een juiste manier te volgen in alle bewegingen die het maakt zodat je tov het paard  steeds stiller kunt zitten en het paard in staat zal zijn je steeds kleinere signalen uit te kunnen filteren uit alles wat  je (veelal onbewust) doet

4 – Word je bewust van alles wat je doet en denkt. Dit laatste is iets dat veel ruiters niet weten of vergeten als ze bezig zijn met een paard. Gedachten vertalen zich onherroepelijk in fysieke taal, en dus in signalen voor het paard.

5 – een overgangsfase met een optoming waarbij zowel het bit van een teugel is voorzien als de neusriem (Hannoveraanse is hier goed voor geschikt) geeft de ruiter de mogelijkheid in de begin fase terug ‘te grijpen’ naar het bit mocht de situatie daarom vragen in het kader van de veiligheid van ruiter en paard.

6 – ga er vanuit dat je ook jezelf in je rijtechnieken (enigszins) moet ‘omscholen’. Het idee dat je dit doet voor je paard kan je daarbij helpen.  

Ik heb geen persoonlijke voorkeur voor een bepaalde bitloze optoming. Uitgangspunt is dat de optoming bij het paard en de ruiter passen. Binnen mijn manege lopen alle schoolpaarden bitloos en met een kaak-gekruist hoofdstel. De ruiters die meer ervaring hebben zijn inmiddels zo goed als allemaal over gestapt op side-pull. Dit vanwege het feit dat je daarmee nog fijner je signalen kunt geven en geen release-problemen hebt waardoor je na het ontspannen van je teugelsignaal eigenlijk nog wat “in de weg gezeten” kan worden door het materiaal. Kaak-gekruiste hoofdstellen zijn zeer simpel om te bouwen tot een side-pull. Het allerbelangrijkste in willekeurig welk “gekruist” hoofdstel is de release van de gekruiste riemen!    

De punten 1 t/m 6 die ik hierboven heb genoemd zijn zowel bij start als bij het hele ‘omscholings’-proces valide en BLIJVEN dat . Ook daarna.

Facebook

SFbBox by website

Youtube

Nieuws

IMAGE Nieuwe lespony's
dinsdag 27 november 2018
Holly en Candy Sinds enkele weken wonen deze twee nieuwe pony's bij Paard als NABOR. Ze worden op dit momenteel stapje voor stapje klaargestoomd... Lees verder...